anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp z korzennym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smażony karp podany z sosem z piernika o lekko korzennym smaku z dodatkiem bakalii.

Karp z korzennym sosem

Składniki:

Karp z korzennym sosem

 

 

Sposób przygotowania:

Karp z korzennym sosem
Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki. Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam. Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.

Tagi:

sosy piernik karp