RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

smażony makaron chow mien

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pyszne i szybkie danie kuchni chińskiej. Szybkie, jeśli wcześniej przygotuje się składniki.

smażony makaron chow mien

Składniki:

smażony makaron chow mien

 

  • opakowanie makaronu chow mien 250g
  • 2 Ł. oleju do smażenia
  • ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 2-3 cm kawałek obranego imbiru
  • 3-4 poszatkowanej na ukośne kawałki białej części pora
  • świeża lub mrożona fasola szparagowa
  • marcheweczki baby
  • mini kolby kukurydzy
  • groszek (może być mrożony) 1/2 szklanki
  • pędy bambusa
  • korzeń pietruszki
  • namoczone grzyby shitake
  • pasta sambal oelek
  • olej sezamowy
  • przyprawa curry
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania:

smażony makaron chow mien
Zaczynamy standardowo - czyli przygotowujemy składniki: czosnek, imbir i cebulkę pokroić b.drobno. Por pociąć na krążki. Mrożonki rozmrozić, makaron namoczyć wg przepisu na opakowaniu, warzywa pokroić w słupki. Z braku marchewek baby wystarczy dać pociętą w słupki lub ukośne, grzyby namoczyć, obciąć ogonki jeśli są - są twarde i ciężkostrawne. korzeń pietruszki pokroić tak samo jak marchewkę. Teraz wlewamy do nagrzanego woka 2-3 łyżki oleju i po zadymieniu wrzucamy cebulę, czosnek imbir i pora i szybko mieszamy. Wrzucamy grzyby i warzywa w kolejności - twarde i po minucie miękkie. Cały czas mieszamy, dodajemy proszek curry, pastę sambal oelek, cukier i ocet. Teraz po kolejnej minucie dodajemy makaron. Smażymy do momentu, aż makaron nie zacznie lekko przywierać do woka. Na 30 sek. przed końcem dodajemy olej sezamowy i mieszamy. Olej sezamowy jest przyprawą, więc nie może być zbyt długo podgrzewany, aby nie stracił swych właściwości. Efekt - palce lizać. Tak jak na zdjęciu. :) Smacznego.