dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierwszy raz jadłam tak przyrządzony ryż w chińskiej restauracji i bardzo mi smakował. Postanowiłam więc zrobić jego domową wersję z łatwo dostępnych składników.

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

Składniki:

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

 

  • 2 torebki ryżu parabolicznego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekana cebulę. Smażymy do zezłocenia. Do cebuli dajemy ryż i chwilę podsmażamy. Do ryżu dodajemy rozbite i rozkłócone jajka i smażymy z ryżem cały czas mieszając, aż jajko się zetnie.

Na koniec dodajemy przyprawę curry, odsączone z zalewy kukurydzę i groszek, doprawiamy do smaku i całość chwilę smażymy.

Podajemy jako dodatek lub osobne danie. Smacznego :)