bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Smażony ser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspomnienie słowackich przysmaków czyli smażony syr.

Smażony ser

Składniki:

Smażony ser

 

  • po grubym plastrze żółtego sera edamskiego
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażony ser
Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy. Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemiaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. :)