Sposób przygotowania:
śmieciaki Mariel
Ciastka te przygotowuje z resztek innych ciast. Zwykle robię je kilka razy do roku przy okazji jakichś większych wypieków . Ze wszystkich ciast , skrawam resztki , obcinam końcówki , zawsze też zostanie parę łyżek jakiejś masy czy polewy , wszystko jest do wykorzystania. Rodzynki parzymy wrzątkiem , po kilku minutach odcedzamy najlepiej na sitku i pozostawiamy by obciekły . Wszystkie skrawki ciast mielimy w maszynce do mięsa . Białka ubijamy na sztywno , dodajemy jeśli mamy resztki mas , na prawdę może być wszystko zresztą zobaczcie zdjęcia .Dodajemy kakao , rum , rodzynki , orzechy mielone i łączymy z mielonymi resztkami ciast.Ciasto dokładnie zagniatamy , aż będzie jednolite , następnie formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Ciastka są gotowe do zjedzenia zaraz po zrobieniu.