mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

śmieciaki Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

śmieciaki to ulubione ciacha mojej rodziny

śmieciaki Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

śmieciaki Mariel

 

  • 1/2 kg CIASTO,
  • 1 garść rodzynki,
  • 1 garść orzechy mielone włoskie,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 szt. białka,
  • 4 łyżki rum,
  • 150 gram kokos

 

Sposób przygotowania:

śmieciaki Mariel
Ciastka te przygotowuje z resztek innych ciast. Zwykle robię je kilka razy do roku przy okazji jakichś większych wypieków . Ze wszystkich ciast , skrawam resztki , obcinam końcówki , zawsze też zostanie parę łyżek jakiejś masy czy polewy , wszystko jest do wykorzystania. Rodzynki parzymy wrzątkiem , po kilku minutach odcedzamy najlepiej na sitku i pozostawiamy by obciekły . Wszystkie skrawki ciast mielimy w maszynce do mięsa . Białka ubijamy na sztywno , dodajemy jeśli mamy resztki mas , na prawdę może być wszystko zresztą zobaczcie zdjęcia .Dodajemy kakao , rum , rodzynki , orzechy mielone i łączymy z mielonymi resztkami ciast.Ciasto dokładnie zagniatamy , aż będzie jednolite , następnie formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Ciastka są gotowe do zjedzenia zaraz po zrobieniu.
śmieciaki Mariel
moje skrawki ciast to makowiec , sernik , orzechowiec, kokosowiec bardioszka, biszkopty itd.
śmieciaki Mariel
wszystkie resztki mielimy w maszynce do mięsa
śmieciaki Mariel
do białek dodajemy jakie kto ma resztki mas ja dodałam parę łyżek masy toffi , budyniowej , polewę czekoladową
śmieciaki Mariel
formujemy z ciasta kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych

Tagi:

ciasto