Sposób przygotowania:
Jabłka w cieście a`la Igraszki
Jabłka obieramy, gniazda nasienne usuwamy i kroimy jabłka w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Jajka rozbijamy i dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy na przemian śmietanę i mąkę – mieszając cały czas aby w cieście nie powstały grudki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie należy dodać więcej mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo dodajemy do ciasta i łączymy ze sobą bardzo delikatnie, tak aby zachować puszystość ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki jabłka maczamy w cieście, tak aby ciasto dobrze pokryło jabłko i smażymy je ma rozgrzanym tłuszczu po 2-4 minuty z każdej strony, lub do momentu zarumienienia się.
Usmażone jabłka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu jabłka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem (opcjonalnie ), serwujemy gorące, smacznego.
Jajka rozbijamy i dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy na przemian śmietanę i mąkę – mieszając cały czas aby w cieście nie powstały grudki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie należy dodać więcej mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo dodajemy do ciasta i łączymy ze sobą bardzo delikatnie, tak aby zachować puszystość ciasta.
Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki jabłka maczamy w cieście, tak aby ciasto dobrze pokryło jabłko i smażymy je ma rozgrzanym tłuszczu po 2-4 minuty z każdej strony, lub do momentu zarumienienia się.
Usmażone jabłka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu jabłka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem (opcjonalnie ), serwujemy gorące, smacznego.
zosiani
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2