Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jabłka w cieście a`la Igraszki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ulubiony deser z dzieciństwa jabłka smażone w cieście z pachnącym cynamonem cukrem z przepisu mojej prababci polecają się na małe słodkie co nieco.

Jabłka w cieście a`la Igraszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w cieście a`la Igraszki

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście a`la Igraszki
Jabłka obieramy, gniazda nasienne usuwamy i kroimy jabłka w plasterki o grubości około 0,5 cm.

Jajka rozbijamy i dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy na przemian śmietanę i mąkę – mieszając cały czas aby w cieście nie powstały grudki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadkie należy dodać więcej mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo dodajemy do ciasta i łączymy ze sobą bardzo delikatnie, tak aby zachować puszystość ciasta.

Na patelni rozgrzewamy olej. Plasterki jabłka maczamy w cieście, tak aby ciasto dobrze pokryło jabłko i smażymy je ma rozgrzanym tłuszczu po 2-4 minuty z każdej strony, lub do momentu zarumienienia się.

Usmażone jabłka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Odsączone z nadmiaru tłuszczu jabłka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem (opcjonalnie ), serwujemy gorące, smacznego.
Jabłka w cieście a`la Igraszki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne kroimy w plasterki
Jabłka w cieście a`la Igraszki
Ubijamy kogel-mogel, białka na pianę i wszystko delikatnie łączymy z mąką
Jabłka w cieście a`la Igraszki
Jabłka zanurzamy za pomocą widelca delikatnie w cieście
Jabłka w cieście a`la Igraszki
I smażymy na złoty kolor na patelni, odsączamy na ręczniku papierowym