Sposób przygotowania:
Śmietankowy sernik na zimno
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do rozpuszczenia.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno.
Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wlewamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno.
Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wlewamy do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.