slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Śmietankowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny sernik na zimno. Połączenie śmietanki z galaretkami jest bardzo dobrym połączeniem smaków.

Śmietankowy sernik na zimno

Składniki:

Śmietankowy sernik na zimno

 

  • 400 ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 3 galaretki malinowe w proszku
  • 50 g biszkoptów
  • tortownica o średnicy 16 cm

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik na zimno
Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do rozpuszczenia.

Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno.

Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wlewamy do lodówki.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.