czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Mazurek bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie kruchego ciasta, bakalii, marmolady i masy toffi to smaczna propozycja na nadchodzące święta.

Mazurek bakaliowy

Składniki:

Mazurek bakaliowy

 

Sposób przygotowania:

Mazurek bakaliowy
Mąkę posiekać razem z margaryną, dodać ugotowane, starte żółtka, cukier puder i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść jednolite ciasto. Migdały, śliwki i daktyle posiekać i połączyć z ciastem.

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 centymetra i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 24×28 cm).

Na cieście rozsmarować około 3 łyżki marmolady i piec około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ciasto się ze złoci.

Wystudzone ciasto udekorować sosem toffi i bakaliami. Smacznego :)

Tagi:

ciasto mazurek