Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa i pachnące wiśnie.

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Składniki:

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Masa wiśniowa:

  • 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek )
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • pół szklanki gorącej wody

Bita śmietana:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Sernik na kruchym cieście z wiśniami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi.

7. Gotowy sernik podajemy.

8. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''. 

Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. 

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Tagi:

sernik ciasto