Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik na zimno z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Serniczek jest delikatny, kremowy i posiada tą wspaniałą, karmelową nutę. Śmietankowy posmak sprawia, że ciężko jest zrezygnować z dodatkowej porcji ciasta.

Sernik na zimno z masą krówkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno z masą krówkową

Tortownica o średnicy 18 cm, spód:

  • 100 g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku)
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 450-500 g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania)
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 120 g masy krówkowej (gotowej z puszki)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)

Wierzch:

  • ciastka (dowolne; mogą być herbatniki, biszkopty) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z masą krówkową

Spód:

Sernik na zimno z masą krówkową
Można użyć dowolnych ciastek o różnym smaku.

Ciastka z masłem należy zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.

Masa serowa:

Sernik na zimno z masą krówkową
Śmietanka nie musi być idealnie ubita na sztywno.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i ostudzić.
Ser zmiksować z masą krówkową.

Kremówkę ubić na prawie sztywno, a pod koniec ubijania - cienkim strumieniem wlać żelatynę.

Masę serowo-krówkową ostrożnie połączyć ze śmietanką.

Całość opcjonalnie można dosłodzić.

Całość:

Sernik na zimno z masą krówkową
Ciasto można dekorować ciastkami oraz masą.

Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. (Można odrobinę odłożyć do dekoracji.)

Sernik dekorować wedle uznania.

Chłodzenie:

Sernik na zimno z masą krówkową
Sernik bardzo szybko robi się sztywny.

Sernik schłodzić w lodówce - aż całkowicie zastygnie.
(Masa szybko tężeje.)


Tagi:

tort deser sernik