-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Sernik na zimno z jogurtu greckiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie miałam pomysłu co zrobić z jogurtem greckim, a kończyła mi się data przydatności do spożycia. Znalazłam w lodówce serek homogenizowany i w taki oto sposób powstał sernik na zimno. Pierwszy raz dodałam też orzechy włoskie do środka. Było warto!

Sernik na zimno z jogurtu greckiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z jogurtu greckiego

 

  • 330 g jogurtu greckiego
  • 175 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 1 galaretka wieloowocowa
  • garść drobno pokrojonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Galaretkę gruszkową rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Jogurt grecki zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.Wymieszać.

Następnie dodać zimną galaretkę i połączyć z masa serową. Na końcu dodać orzechy włoskie i wymieszać.

Przelać sernik do formy i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Galaretkę wieloowocową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić.

Lekko tężejącą wylać na sernik. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Jogurt grecki zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Do masy serowo-jogurtowej dodać zimną galaretkę.
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Wymieszać wszystko do połączenia składników.
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Na końcu dodać orzechy włoskie wymieszać. Sernik wstawić do lodówki do zastygniecia. Na wierzch wylać galaretkę.