gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Babka z makiem i płatkami jaglanymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Tak naprawdę ten przepis na tą babkę wykombinowałam sama. Trochę się bałam czy będzie jadalna ale wyszła lekka i naprawdę pyszna.

Babka z makiem i płatkami jaglanymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka z makiem i płatkami jaglanymi

 

  • 6 jajej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg płatków jaglanych
  • 5 łyżek mielonego suchego maku
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru białego
  • 1 budyń waniliowy
  • aromat migdałowy do smaku
  • 10 dkg rodzynek
  • dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Babka z makiem i płatkami jaglanymi
Na samym początku przygotować foremkę.

Do miski wlewamy białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier.

Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy.

Do ubitych jajek dodajemy po łyżce majonezu i miksujemy na nizszych obrotach miksera.

Do miski wsypujemy mąkę ,płatki jaglane mak , suchy budyń ,proszek do pieczenia i rodzynki mieszamy składniki.

Do powstałej masy wsypujemy wymieszane suche składniki mieszamy ale już ręcznie.

Masę przekładamy do wysmarowanej foremki i wysypanej bułką tarta.Górę lekko wygładzamy.

Piekarnik nagrzewamy 175 st i wkładamy formę. Pieczemy babkę około 50 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Babkę po upieczeniu studzimy na desce.

Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi migdałami.



POLECAM!!!!
Babka z makiem i płatkami jaglanymi
Tak wygląda babka makowa z dodatkiem płatków jaglanych po rozkrojeniu
Babka z makiem i płatkami jaglanymi
Babkę po upieczeniu studzimy najlepiej na desce.
Babka z makiem i płatkami jaglanymi
My zdecydowanie lubimy babkę polaną polewą czekoladową.
Babka z makiem i płatkami jaglanymi
Masę wykładamy do wysmarowanej foremki wygładzamy górę.
Babka z makiem i płatkami jaglanymi
Do ubitych białek z cukrem dodajemy stopniowo majonez.

Tagi:

ciasto babka