haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Śmietankowy sernik - Pawi ogon

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny śmietankowo-malionowo-czekoladowy sernik.Rozpływa się w ustach!Nadaje się do zamrażania,chociaż nie sądzę żeby goście coś zostawili;)

Śmietankowy sernik - Pawi ogon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowy sernik - Pawi ogon

 

  • 250 g herbatników w czekoladzie (bez nadzienia)
  • 75 g stopionego masła na spód
  • 0,5 kg zmielonego twarogu na serniki
  • 50 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 60 g malin

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik - Pawi ogon
Herbatniki pokruszyć i rozbić "na żużel" w miseczce, dodać gorące rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć na spodzie małej tortownicy. Wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Oddzielnie rozetrzeć mikserem ser z cukrem pudrem i sokiem z 1/2 cytryny. Masę serową wymieszać łyżką z ubita śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, przestudzić i wymieszać z masą. Wlać mieszaninę serową na spód herbatnikowy w tortownicy. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w rondelku z mlekiem. Łyżką nakładać czekoladę w kształcie esów floresów na powierzchni sernika, a patyczkiem formować delikatnie wzór pawiego ogona (podobnie jak przy cafe art). Maliny umyć i wciskając lekko w ser ozdobić nimi sernik. Schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.
Śmietankowy sernik - Pawi ogon
Etap 1
Śmietankowy sernik - Pawi ogon
Etap 2
Śmietankowy sernik - Pawi ogon
Etap 3
Śmietankowy sernik - Pawi ogon
Etap 4