Sposób przygotowania:
Śmietanowiec Danusi
Galaretkę z czarnej porzeczki,agrestową i pomarańczową rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szkl gotowanej wody wody,odstawić do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody. Szklankę śmietany wlać do rondelka,dodać cukier waniliowy,cukier kryształ i żelatynę,podgrzać do rozpuszczenia się składników,nie gotować. Pozostałą śmietanę ubić,do ubitej śmietany stopniowo dodawać śmietanę z żelatyną,ubijając mikserem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami,biszkopty lekko oblać galaretką z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany,wylać na stężałą śmietanę galaretkę z czarnej porzeczki. GALARETKA W FOREMKACH Do foremki silikonowej serduszko,łyżką nalać zastygłej galaretki pomarańczowej,łyżkę śmietany,łyżkę galaretki agrestowej. Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka. Do foremki gwiazdka,nalać po łyżce galaretki pomarańczowej,agrestowej i z czarnej porzeczki,odstawić do stęzenia. Do foremki okrągłej nalać,galaretkę agrestową,pomarańczową i śmietanę.Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka. Do formy na babkę wylać trochę śmietany,wrzucić biszkopty pokrojone na połowę 3 szt,odstawić do stężenia. Wyłożyć śmietanę z formy,pokroić na kawałki. Na galaretkę z czarnej porzeczki,wyłożyć galaretki z form silikonowych i na przemian łyżką wylewać galaretkę agrestową i pomarańczową. Kilka biszkoptów pokroić na cząstki,ułożyć w koło śmietanowca na galaretce,razem z kawałkami baby śmietanowej. Resztę śmietany wymieszać z 4 łyżkami galaretki truskawkowej,zalać śmietanowca. Wierzch ciasta zalać galaretką truskawkową,odstawić na kilka godzin do lodówki.