Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Śmietanowiec Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny deserek na zimno

Śmietanowiec Danusi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec Danusi

 

  • śmietana 18%-2 litry
  • cukier -1 szkl
  • cukier waniliowy -1 opak
  • biszkopty okrągłe -1 paczka
  • galaretka truskawkowa -1 opak
  • galaretka agrestowa -1 opak
  • galaretka z czarnej porzeczki -1 opak
  • galaretka pomarańczowa -1 opak
  • żelatyna na 1 l,wody -1 opak

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec Danusi
Galaretkę z czarnej porzeczki,agrestową i pomarańczową rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szkl gotowanej wody wody,odstawić do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody. Szklankę śmietany wlać do rondelka,dodać cukier waniliowy,cukier kryształ i żelatynę,podgrzać do rozpuszczenia się składników,nie gotować. Pozostałą śmietanę ubić,do ubitej śmietany stopniowo dodawać śmietanę z żelatyną,ubijając mikserem. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami,biszkopty lekko oblać galaretką z czarnej porzeczki,odstawić do stężenia. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany,wylać na stężałą śmietanę galaretkę z czarnej porzeczki. GALARETKA W FOREMKACH Do foremki silikonowej serduszko,łyżką nalać zastygłej galaretki pomarańczowej,łyżkę śmietany,łyżkę galaretki agrestowej. Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka. Do foremki gwiazdka,nalać po łyżce galaretki pomarańczowej,agrestowej i z czarnej porzeczki,odstawić do stęzenia. Do foremki okrągłej nalać,galaretkę agrestową,pomarańczową i śmietanę.Do stężenia odstawiamy po nalaniu każdej warstwy, masa-galaretka. Do formy na babkę wylać trochę śmietany,wrzucić biszkopty pokrojone na połowę 3 szt,odstawić do stężenia. Wyłożyć śmietanę z formy,pokroić na kawałki. Na galaretkę z czarnej porzeczki,wyłożyć galaretki z form silikonowych i na przemian łyżką wylewać galaretkę agrestową i pomarańczową. Kilka biszkoptów pokroić na cząstki,ułożyć w koło śmietanowca na galaretce,razem z kawałkami baby śmietanowej. Resztę śmietany wymieszać z 4 łyżkami galaretki truskawkowej,zalać śmietanowca. Wierzch ciasta zalać galaretką truskawkową,odstawić na kilka godzin do lodówki.
Śmietanowiec Danusi
Biszkopty śmietana galaretki ułozone na cieście
Śmietanowiec Danusi
Kawałki baby śmietanowej ułożono na galaretkach
Śmietanowiec Danusi
śmietana wymieszana z galaretką truskawkową i wylana na galaretki
Śmietanowiec Danusi
Ciasto na zimno zostało schłodzone i przełożone na tortownicę

Tagi:

biszkopt