WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Śmietanowiec na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie i orzeźwiające ciasto na zimno/bez pieczenia, na biszkoptach, ze śmietany połączonej z galaretkami.

Śmietanowiec na biszkoptach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śmietanowiec na biszkoptach

 

  • kilkanaście okrągłych biszkoptów
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec na biszkoptach

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć biszkopty. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę przezroczystą również rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Obie galaretki wystudzić.

Zimną śmietanę ubić ze śmietan fixami na sztywno. Połowę śmietany połączyć z galaretką przezroczystą i wyłożyć na biszkopty. Drugą połowę śmietany wymieszać z galaretką truskawkową i wyłożyć ostrożnie na jasną masę.

Jeśli masy są zbyt płynne wstawić je na kilka minut do lodówki i dopiero wykładać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto.

Ponownie schłodzić najlepiej min. kilka godzin.

Śmietanowiec na biszkoptach
Schłodzony śmietanowiec wyjęty z tortownicy
Śmietanowiec na biszkoptach
Tężejąca galaretka agrestowa wyłożona na ciasto
Śmietanowiec na biszkoptach
Warstwa śmietanowa o smaku truskawkowym wyłożona na ciasto
Śmietanowiec na biszkoptach
Ubita śmietana wymieszana z zimną galaretką przezroczystą
Śmietanowiec na biszkoptach
Biszkopty ułożone w tortownicy