Sposób przygotowania:
Śmietanowiec na biszkoptachETAP 1:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć biszkopty. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Galaretkę przezroczystą również rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Obie galaretki wystudzić.
Zimną śmietanę ubić ze śmietan fixami na sztywno. Połowę śmietany połączyć z galaretką przezroczystą i wyłożyć na biszkopty. Drugą połowę śmietany wymieszać z galaretką truskawkową i wyłożyć ostrożnie na jasną masę.
Jeśli masy są zbyt płynne wstawić je na kilka minut do lodówki i dopiero wykładać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce.
Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto.
Ponownie schłodzić najlepiej min. kilka godzin.