Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z galaretkami i truskawkamiEtap 1:
3 różnokolorowe galaretki rozpuścić i przelać do płaskiego naczynia. Najlepiej zmniejszyć ilość wody, niż ta podana na opakowaniu. Kiedy stężeją pokroić w kostkę.
Etap 2:
Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy napęcznieje podgrzać i rozpuścić w mleku. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu nie przerywając ubijania powoli wlać żelatynę.
Etap 3:
Kolejno wsypać pokrojone galaretki i delikatnie połączyć ze śmietaną.
Etap 4:
Masę przełożyć do tortownicy (26 cm), a do masy delikatnie powciskać truskawki. Włożyć do lodówki.
Etap 5:
Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu, a kiedy zaczną tężeć wylać na truskawki. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia.