SUPERPRZEPIS

Śmietanowiec z galaretkami i truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Śmietanowiec z galaretkami i truskawkami

Śmietanowiec z galaretkami i truskawkami to lekka i świeża propozycja na gorące dni. U mnie obowiązkowo, bo piekarnik wtedy nieczynny.

Składniki:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawkami

 

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 35 dag truskawek
  • 5 galaretek (2 truskawkowe + 3 dowolne smaki)

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawkami

Etap 1:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawakmi
Galaretki rozpuścić i przelać do płaskich naczyń.

3 różnokolorowe galaretki rozpuścić i przelać do płaskiego naczynia. Najlepiej zmniejszyć ilość wody, niż ta podana na opakowaniu. Kiedy stężeją pokroić w kostkę.

Etap 2:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawakmi
Ubić śmietanę z pudrem, dodać ostudzoną żelatynę.

Żelatynę namoczyć w mleku, kiedy napęcznieje podgrzać i rozpuścić w mleku. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Na końcu nie przerywając ubijania powoli wlać żelatynę.

Etap 3:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawakmi
Do śmietany dodać kolorowe galaretki w kostce.

Kolejno wsypać pokrojone galaretki i delikatnie połączyć ze śmietaną.

Etap 4:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawakmi
Masę przelać do tortownicy i dać truskawki.

Masę przełożyć do tortownicy (26 cm), a do masy delikatnie powciskać truskawki. Włożyć do lodówki.

Etap 5:

Śmietanowiec z galaretkami i truskawakmi
Masę zalać truskawkową galaretką.

Galaretki truskawkowe przygotować wg przepisu na opakowaniu, a kiedy zaczną tężeć wylać na truskawki. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia.