WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Śmietanowiec na herbatnikach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śmietanowiec na kakaowych herbatnikach z masą z bitej śmietany i cukru, oblany czekoladą. Jest pyszny i delikatny.

Śmietanowiec na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec na herbatnikach

 

  • ok. 400 g herbatników kakaowych
  • ok. 750 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec na herbatnikach

ETAP 1:

Kwadratową formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć obok siebie herbatniki.

Zimną śmietanę przelać do miski. Wsypać śmietan-fixy, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 4 części.

Jedną część rozsmarować na herbatnikach. Położyć następną warstwę ciastek, potem część kremu i tak do końca składników. Mleko podgrzać i wrzucić do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Czekoladą polać ciasto.

Schłodzić min. kilka godzin w lodówce i pokroić na kawałki.

Śmietanowiec na herbatnikach
Polewa z czekolady wylana na ciasto w formie
Śmietanowiec na herbatnikach
Pierwsza warstwa kremu wyłożona na ciastka
Śmietanowiec na herbatnikach
Kakaowe herbatniki wyłożone na spód formy
Śmietanowiec na herbatnikach
Krem ubity ze śmietany kremówki, cukru i śmietan-fixów