Sposób przygotowania:
Prosty placek z truskawkami i borówkamiETAP 1:
Owoce myjemy i osuszamy, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na cząstki.
W jednej miseczce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy.
ETAP 2:
Do drugiej miseczki przekładamy masło i ucieramy je z cukrem na puszysto. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy.
Do składników mokrych dodajemy suche, miksujemy krótko, do połączenia się składników.
ETAP 3:
Ciasto przekładamy do blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 23 x 23 cm).
Na cieście układamy owoce.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy do suchego patyczka (ok. 40-45 minut).
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.