aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Śmietanowiec z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, słodki i bardzo delikatny w smaku jak i konsystencji śmietanowiec z dużą ilością galaretek. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a smak zachwyci każdego.

Śmietanowiec z galaretkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Śmietanowiec z galaretkami

 

  • 2 śmietany kremówki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretkami
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnych pojemnikach (im szersze i dłuższe, tym lepiej )według przepisu na opakowaniu. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kroimy w malutkie kosteczki.

Do wysokiej miski wsypujemy cukier puder i wlewamy śmietany. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż śmietana będzie sztywna. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją przez sekundę w mikrofali i dodajemy do ubitej śmietany energicznie mieszając.

Cztery łyżki śmietany odkładamy do miseczki. Do pozostałej wrzucamy pokrojone galaretki i całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką.Dno szklanego naczynia wykładamy herbatnikami. Na nie wykładamy śmietanę z galaretkami. W miarę możliwości wygładzamy wierzch.

Na nim rozsmarowujemy warstwę pozostałej bitej śmietany.Śmietanowca wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie możemy delektować się jego delikatnym, rozpływającym się w ustach smakiem.
Śmietanowiec z galaretkami
Śmietany ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Śmietanowiec z galaretkami
Do śmietany dodajemy pokrojoną w kawałki zieloną galaretkę.
Śmietanowiec z galaretkami
Następnie dodajemy pomarańczową i czerwoną galaretkę.
Śmietanowiec z galaretkami
Całość lekko,ale bardzo dokładnie mieszamy.
Śmietanowiec z galaretkami
Dno szklanego naczynia wykładamy herbatnikami.
Śmietanowiec z galaretkami
Wykładamy śmietanę z galaretkami, na wierzchu rozsmarowujemy pozostawioną śmietanę.