Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z galaretkami
Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnych pojemnikach (im szersze i dłuższe, tym lepiej )według przepisu na opakowaniu. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kroimy w malutkie kosteczki.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier puder i wlewamy śmietany. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż śmietana będzie sztywna. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją przez sekundę w mikrofali i dodajemy do ubitej śmietany energicznie mieszając.
Cztery łyżki śmietany odkładamy do miseczki. Do pozostałej wrzucamy pokrojone galaretki i całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką.Dno szklanego naczynia wykładamy herbatnikami. Na nie wykładamy śmietanę z galaretkami. W miarę możliwości wygładzamy wierzch.
Na nim rozsmarowujemy warstwę pozostałej bitej śmietany.Śmietanowca wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie możemy delektować się jego delikatnym, rozpływającym się w ustach smakiem.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier puder i wlewamy śmietany. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż śmietana będzie sztywna. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją przez sekundę w mikrofali i dodajemy do ubitej śmietany energicznie mieszając.
Cztery łyżki śmietany odkładamy do miseczki. Do pozostałej wrzucamy pokrojone galaretki i całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką.Dno szklanego naczynia wykładamy herbatnikami. Na nie wykładamy śmietanę z galaretkami. W miarę możliwości wygładzamy wierzch.
Na nim rozsmarowujemy warstwę pozostałej bitej śmietany.Śmietanowca wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie możemy delektować się jego delikatnym, rozpływającym się w ustach smakiem.