Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Ciasto " Truskawkowe Pole"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

"Truskawkowe Pole" jest ciastem pełnym kawałków owoców oraz słodkiej galaretki o tym samym smaku. Moim zdaniem ten wypiek to doskonały deser na przyjęcia. Połączenie ciasta biszkoptowego, truskawek i kremu śmietankowego to doskonały letni deser.

Ciasto " Truskawkowe Pole"

Składniki:

Ciasto " Truskawkowe Pole"

na ciasto biszkoptowe

na galaretkę truskawkową

na krem śmietankowy

  • 500 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g śmietanfixu

dekoracja

  • 500 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto " Truskawkowe Pole"
Ciasto biszkoptowe: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.

Galaretka truskawkowa: Truskawki podgrzewamy. 
Ciepłe miksujemy. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy. Do gotujących się truskawek dodajemy galaretki. Mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretką przekładam ciasto. 

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmietanfix. Miksuję. Wierzch ciasta ozdabiam śmietaną. Całość chłodzę w lodówce przez dwie godziny.

Dekoracja: W 500 ml wrzącej wody rozpuszczam dwie galaretki truskawkowe. Zostawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na śmietanę. Chłodzę ponownie dwie godziny.