ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Ciasto mocno orzechowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto mocno orzechowe z truskawkami i aromatem rumowym posypane cukrem pudrem. Niezwykłe połączenie orzechów włoskich i truskawek smakuje wyśmienicie.

Ciasto mocno orzechowe z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto mocno orzechowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto mocno orzechowe z truskawkami
Białka oddzielamy osobno, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz pół szklanki cukru. Cały czas ubijając wlewamy pół szklanki oleju oraz kilka kropel aromatu rymowego. Do powstałej masy dodajemy drobno przemielone orzechy włoskie oraz dwie łyżki mąki kokosowej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszką manną. Górę wygładzamy łyżką i w ciasto wduszamy truskawki obtoczone w mące.

Pieczemy około godziny.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto mocno orzechowe z truskawkami.
Białka oddzielamy osobno, dodajemy szczyptę soli i ubijamy.
Ciasto mocno orzechowe z truskawkami.
Dodajemy żółtka oraz pół szklanki cukru.
Ciasto mocno orzechowe z truskawkami.
Do masy dodajemy drobno przemielone orzechy włoskie.
Ciasto mocno orzechowe z truskawkami.
Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszką manną.
Ciasto mocno orzechowe z truskawkami.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.