Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Smordinówka czyli nalewka z czarnych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna, aromatyczna i zdrowa nalewka, pomaga przy problemach żołądkowych i na serce. Pozostałe owoce, po odlaniu nalewki po zblendowaniu można wykorzystać do ciast i deserów

Smordinówka czyli nalewka z czarnych porzeczek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smordinówka czyli nalewka z czarnych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Smordinówka czyli nalewka z czarnych porzeczek
Owoce porzeczek opłukać i usunąć szypułki. Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Pozostawić na kilka dni w jasnym i ciepłym miejscu. Gdy cukier rozpuści się, a owoce puszczą sok zalać wódką. Odstawić na 2 miesiące w ciemne miejsce, co klika dni potrząsnąć słojem. Następnie przefiltrować nalewkę i zlać do butelek.
Smordinówka czyli nalewka z czarnych porzeczek
Z owoców należy usunąć wszystkie zbędne części