Sposób przygotowania:
Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicąWykonanie ciasta:
Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przełożyć do miski i zmiksować przez kilka minut na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodać do ciasta ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i dokładnie wymieszać łyżką.
Pieczenie gofrów:
Następnie rozgrzać grill elektryczny, nakładać po porcji ciasta, zamknąć grill i piec gofry aż będą ładnie zrumienione i upieczone.
Studzenie:
Następnie gofry studzić na metalowej kratce. Będą wtedy bardzo chrupiące.
Wykonanie jajecznicy:
Umyte i osuszone jajka wbić do miski, dodać przyprawę i pieprz czarny według uznania, roztrzepać widelcem. Następnie na patelni rozgrzać masło lub margarynę, wlać przygotowaną masę jajeczną i smażyć do ścięcia się jajek, na koniec dodać posiekany szczypiorek.
Podanie:
Na gofry nakładać po porcji jajecznicy, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać. Gotowe. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sporych sztuk gofrów.
Grilla niczym nie smarujemy.
Porcja dla 4 osób.