SUPERPRZEPIS

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być sycące i i pyszne. Moja propozycja to wytrawne gofry pieczone na grillu podane z jajecznicą z dużą ilością świeżego szczypiorku. Jak tylko mamy możliwość to róbmy takie pyszne śniadania.

Składniki:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

Ciasto na gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • półtorej szklanki zimnego mleka
  • 5 dag sera żółtego w kawałku

Jajecznica:

  • 8 jajek
  • masło lub margaryna do smażenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów
  • szczypiorek według uznania
  • pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

Wykonanie ciasta:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą
Z podanych składników wykonujemy ciasto na gofry.

Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przełożyć do miski i zmiksować przez kilka minut na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodać do ciasta ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i dokładnie wymieszać łyżką.

Pieczenie gofrów:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą
Na rozgrzanym grillu pieczemy gofry do zrumienienia.

Następnie rozgrzać grill elektryczny, nakładać po porcji ciasta, zamknąć grill i piec gofry aż będą ładnie zrumienione i upieczone.

Studzenie:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą
Upieczone gofry studzimy na metalowej kratce.

Następnie gofry studzić na metalowej kratce. Będą wtedy bardzo chrupiące.

Wykonanie jajecznicy:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą
Z podanych składników przygotowujemy jajecznicę.

Umyte i osuszone jajka wbić do miski, dodać przyprawę i pieprz czarny według uznania, roztrzepać widelcem. Następnie na patelni rozgrzać masło lub margarynę, wlać przygotowaną masę jajeczną i smażyć do ścięcia się jajek, na koniec dodać posiekany szczypiorek.

Podanie:

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą
Gotowe gofry podajemy z jajecznicą. Smacznego.

Na gofry nakładać po porcji jajecznicy, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać. Gotowe. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sporych sztuk gofrów.
Grilla niczym nie smarujemy.
Porcja dla 4 osób.