Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiamy bagietki czosnkowe, ale tylko takie domowe, własnoręcznie przygotowane i upieczone. Takie są najlepsze. Mięciutkie, pachnące obłędnie czosnkiem, masłem i przyprawami. Kto nie piekł bardzo polecam, warto poświęcić czas i je zrobić.

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Składniki:

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 kopiaste łyżki mąki krupczatki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 4 łyżki miękkiego masła 82 %
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bagietki czosnkowe z mąką krupczatką i lubczykiem
1. Obie mąki należy wsypać do miski. Drożdże i cukier rozpuścić dokładnie w ciepłym mleku, następnie wlać do mąki i dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem, ciasta nie zagniatać. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolać jeszcze ciepłego mleka, jego ilość zależy od wilgotności mąki.

2. Po tym czasie do ciasta należy wsypać sól i wlać olej, zagnieść ciasto na posypanej mąką solnicy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić nam od ręki. Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto rośnie obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę, dodać do miękkiego masła, dodać również przyprawę, suszony lubczyk, suszony czosnek i dokładnie wymieszać najlepiej widelcem, lekko przy tym rozcierając.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, uformować podłużne bagietki i ułożyć je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Należy zachować odstępy, bo znacznie urosną. Odstawić je jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinać je bardzo ostrym nożem, a w nacięcia wsmarować nadzienie.

5. Tak wykonane piec do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważać, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

6. Gotowe. Podajemy.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bagietek.

Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.

Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.