Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Soczewica z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zielona soczewica z papryką jest smaczna jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do mięsa. Podałam do pieczonego kurczaka.

Soczewica z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Soczewica z papryką

 

  • 250g soczewicy zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • mięso z pieczonego kurczaka

Sposób przygotowania:

Soczewica z papryką
Soczewicę całkowicie zalać zimną wodą i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do czasu, aż zmięknie. Wsypać wtedy odsączoną z wody soczewicę i wlać bulion. Gotować ok 20min, aż soczewica będzie miękka, a płyn odparuje. W razie konieczności podlać wodą. Przyprawić dodając oregano lub ewentualnie sól. Smacznego!
Soczewica z papryką
Cebulę zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem.
Soczewica z papryką
Do cebuli dodać pokrojoną paprykę i smażyć aż zmięknie.
Soczewica z papryką
Namoczoną soczewicę odsączyć i dodać do cebuli z papryką.
Soczewica z papryką
Całość zalać bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka.