Sposób przygotowania:
Soczyście żółty sorbet z MangoPrzygotowanie
Pierwszym etapem jest pokrojenie mango. Należy najpierw obrać go ze skórki. Najłatwiej robić to zgodnie z biegiem włókien. Jeśli poczujemy opór pod nożem, wystarczy obrócić owoc i kontynuować obieranie. Po obraniu, mango kroimy w ten sam sposób i umieszczamy w misce. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny. Pamiętajcie, żeby ścierać ją płytko. Biała część cytryny jest gorzka i zepsuje smak sorbetu.
Połączenie
Najszybszy moment pracy: łączenie. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe!
Mrożenie
Dochodzimy do momentu, od którego w dużej mierze zależy efekt końcowy stworzonyego sorbetu. Po przełożeniu masy do zamkniętego pojemnika wkładamy go do zamrażarki. Teraz, średnio co pół godziny należy wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać sorbet. Czynność tą wykonujemy ok.3-5 razy. Im więcej razy przemieszamy sorbet, tym większa pewność, że na powierzchni nie pojawią się kryształki lodu. Po nocy w zamrażalniku sorbet będzie gotowy do jedzenia. Smacznego!
* ilość dodanego miodu zależy od słodkości mango. Zanim zaczniecie robić sorbet sprawdźcie, czy kupiliście słodkie, czy raczej lekko kwaśne mango i dodajcie odpowiednią ilość miodu. Ta podana w przepisie jest dostosowana do bardzo słodkiego okazu.
Magdalena88
kryspian70
Holly
Polecam, są naprawdę pyszne :)
Holly
Wystarczy do mojej "papki" dodać śmietany, mleka albo jogurtu. Reszta działań jest podobna jak przy robieniu sorbetu. Jeśli chcesz lody a nie sorbet, to spróbuj w ten sposób ;)
kryspian70
Chyba nigdy nie robiłaś lodów, skoro uważasz, że to sprowadza się do zblendowania jogurtu/mleka z owocami. Nieistotne. Chodziło mi bardziej o to, że zainteresowany przepisem, wchodzę i widzę zamiast lodów, na które wskazuje nazwa, sorbet.
Marika-