Holly

Holly

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Soczyście żółty sorbet z Mango

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Mango uwielbiam pod każdą postacią. Kiedy udało mi się kupić soczyście słodką, żółtą odmianę, wpadłam na pomysł zrobienia sorbetu. W końcu na dworze upał był nie do wytrzymania...

Soczyście żółty sorbet z Mango

Składniki:

Soczyście żółty sorbet z Mango

Na sorbet

Sposób przygotowania:

Soczyście żółty sorbet z Mango

Przygotowanie

Soczyście żółty sorbet z Mango

Pierwszym etapem jest pokrojenie mango. Należy najpierw obrać go ze skórki. Najłatwiej robić to zgodnie z biegiem włókien. Jeśli poczujemy opór pod nożem, wystarczy obrócić owoc i kontynuować obieranie. Po obraniu, mango kroimy w ten sam sposób i umieszczamy w misce. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny. Pamiętajcie, żeby ścierać ją płytko. Biała część cytryny jest gorzka i zepsuje smak sorbetu.

Połączenie

Soczyście żółty sorbet z Mango
Efekt zmiksowania mango z pozostałymi składnikami

Najszybszy moment pracy: łączenie. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe!

Mrożenie

Soczyście żółty sorbet z Mango
Mrożenie i dokładne mieszanie sorbetu z mango

Dochodzimy do momentu, od którego w dużej mierze zależy efekt końcowy stworzonyego sorbetu. Po przełożeniu masy do zamkniętego pojemnika wkładamy go do zamrażarki. Teraz, średnio co pół godziny należy wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać sorbet. Czynność tą wykonujemy ok.3-5 razy. Im więcej razy przemieszamy sorbet, tym większa pewność, że na powierzchni nie pojawią się kryształki lodu. Po nocy w zamrażalniku sorbet będzie gotowy do jedzenia. Smacznego!


* ilość dodanego miodu zależy od słodkości mango. Zanim zaczniecie robić sorbet sprawdźcie, czy kupiliście słodkie, czy raczej lekko kwaśne mango i dodajcie odpowiednią ilość miodu. Ta podana w przepisie jest dostosowana do bardzo słodkiego okazu.