macwoz

macwoz

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Soczyste piersi Macieja z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybko, tanio, łatwo, smacznie. Prawidłowo przygotowane są soczyste, miękkie, bardzo aromatyczne i przepięknie złote :) (zasługa curry).

Soczyste piersi Macieja z curry

Składniki:

Soczyste piersi Macieja z curry

 

Sposób przygotowania:

Soczyste piersi Macieja z curry
1. Tajemnica soczystości. Świeże piersi w "sosie" własnym (czyli mokre) zamrozić, a kryształki zamarzającej wody zrobią swoje. Po rozmrożeniu nie osuszać. 2. Przygotowanie. Piersi oczyścić z wszelkich tłustych elementów i porcjować na większe nugetsy (4-5 kawałków z jednej dużej piersi). Wrzucać mokre na patelnię na średnio rozgrzany tłuszcz (mimo, że to wbrew sztuce kulinarnej - w tym wypadku tak trzeba, aby tłuszcz nam nie "strzelał"). Praktycznie od razu posypać curry (duuuużo curry) oraz papryką i kolorowym pieprzem (używam kostek knorra, więc nie muszę dodawać soli). Po krótkiej chwili obrócić i posypać curry i przyprawami drugą stronę. Po 3-5 minutach obrócić jeszcze raz na kolejne 3 minuty. Piersi nie możemy smażyć zbyt długo, gdyż zrobią się suche i cały zamysł pryśnie. Praktycznie chodzi tylko o to aby były lekko przypieczone z wierzchu i ugotowane w środku. 3. SerwowanieDoskonale smakują z ziemniakami puree i surówką ze świeżych pomidorów.

Tagi:

przyprawy