Sposób przygotowania:
Soczyste piersi z kurczaka z warzywami
Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku (tak, jak lubimy najbardziej). Cebulę kroimy w piórka, por, marchew i pieczarki kroimy w półplasterki, papryki w sporą kostkę, natomiast seler i korzeń pietruszki w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na szybko piersi z kurczaka (tylko na tyle, aby zamknąć pory), po czym wyjmujemy je "aby odpoczęły". Na pozostałą w patelni oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i por, które trzeba zeszklić. Kiedy cebulowe się zeszklą dodajemy jarzyny korzeniowe, przesmażamy ok 3 min, po czym podlewamy połową bulionu i dusimy ok 5 min. po upływie tego czasu warzywa na patelni solimy, pieprzymy i dodajemy imbir. Wszystko starannie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, przykrywamy na ok 3 min. Następnie wszystko mieszamy, podlewamy pozostałym bulionem i na górę układamy piersi, które już nam odpoczęły. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10-15 min(zależy od wielkości piersi). Przed podaniem posypujemy delikatnie natką pietruszki.
Megi0413
Smaczne i ze zdrowymi warzywkami :]