Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Soczyste piersi z kurczaka z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobre zarówno na szybki obiadek, jak również na kolacje dla niespodziewanych gości...

Soczyste piersi z kurczaka z warzywami

Składniki:

Soczyste piersi z kurczaka z warzywami

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 3 średnie pieczarki (ja daję tylko kapelusze)
  • kawałek ok 5cm białej części pora
  • mały kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • imbir świeży (ok 0,5cm), lub mielony (spora szczypta)
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 200 ml bulionu drobiowego (jak ktoś lubi może być kostka rosołowa)
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Soczyste piersi z kurczaka z warzywami
Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku (tak, jak lubimy najbardziej). Cebulę kroimy w piórka, por, marchew i pieczarki kroimy w półplasterki, papryki w sporą kostkę, natomiast seler i korzeń pietruszki w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na szybko piersi z kurczaka (tylko na tyle, aby zamknąć pory), po czym wyjmujemy je "aby odpoczęły". Na pozostałą w patelni oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i por, które trzeba zeszklić. Kiedy cebulowe się zeszklą dodajemy jarzyny korzeniowe, przesmażamy ok 3 min, po czym podlewamy połową bulionu i dusimy ok 5 min. po upływie tego czasu warzywa na patelni solimy, pieprzymy i dodajemy imbir. Wszystko starannie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki, przykrywamy na ok 3 min. Następnie wszystko mieszamy, podlewamy pozostałym bulionem i na górę układamy piersi, które już nam odpoczęły. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10-15 min(zależy od wielkości piersi). Przed podaniem posypujemy delikatnie natką pietruszki.