dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Sojowo - cytrynowe podudzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, aromatyczne podudzia pieczone w sojowo - cytrynowej marynacie. Sposób na mięsny obiad w niezwykłej odsłonie.

Sojowo - cytrynowe podudzia

Składniki:

Sojowo - cytrynowe podudzia

podudzia

  • 6 szt. podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula

Sposób przygotowania:

Sojowo - cytrynowe podudzia
Do naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz, pieprz cayenne, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnek i drobno posiekaną cebulę, wymieszać.

Podudzia kurczaka umyć i lekko osuszyć. włożyć do przygotowanej marynaty, obtoczyć w niej z każdej strony. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec 30 minut, po tym czasie odwrócić udka, piec następne 30 minut.