bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Jesienne leczo z dynią i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienną porą często przyrządzam dania z dynią, są smaczne i sycące. Leczo z dodatkiem cieciorki bardzo mi smakuje.

Jesienne leczo z dynią i cieciorką

Składniki:

Jesienne leczo z dynią i cieciorką

 

Sposób przygotowania:

Jesienne leczo z dynią i cieciorką
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy. Paprykę kroimy w paski, cukinię kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do dyni i dusimy do miękkości.

Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Do leczo dodajemy odsączoną ciecierzycę, ugotowaną fasolkę oraz przecier pomidorowy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi, dusimy razem przez 5 minut.