BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Moje gołąbki z kapusty włoskiej na andrzejki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne gołąbki z włoskiej kapusty które zrobiłam na imprezę Andrzejkową. Gołąbki szybko zniknęły z talerzy.

Moje gołąbki z kapusty włoskiej na andrzejki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Moje gołąbki z kapusty włoskiej na andrzejki

 

  • kapusta włoska 2 szt,
  • mięso mielone 1 kg,
  • ryż 3 woreczki,
  • pieczarki około 250 g,
  • cebula 2 szt,
  • jajka 2,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,
  • odrobina bazylii,
  • przyprawa w płynie do smaku,

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki z kapusty włoskiej na andrzejki
Z kapusty wycinamy głąba. Następnie wkładamy do gorącej wody i gotujemy kilka minut pamiętając aby kapusta była cała zakryta wodą. Po ugotowaniu liście kapusty ściągamy rozdzielając je. Po wyjęciu i rozdzieleniu ścinamy grubsze nerwy.

Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy.

Obraną cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości i studzimy.

Mięso łączymy z ugotowany ryżem, pieczarkami z cebulką, jajkiem i przyprawami. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Na liście nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w większym garnku z niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 20 - 30 minut.

Po tym czasie gołąbki wyjąc i ułożyć na blaszkach, włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości około 30 minut aby gołąbki sie zrumieniły i przypiekły.
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Z kapusty wycinamy głąba wkładamy do wrzątku i kilka minut gotujemy
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Listki ściągamy delikatnie aby nie podrzeć i nie podziurawić
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Ryż ugotowac według opisu na opakowaniu czyli a - la dente
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Mielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem i przyprawami oraz z jajkiem
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Na liściach rozłozyc porcje farszu i zwijać gołąbki
Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki
Zwinięte gołąbki układamy w foremkach i zapiekamy w gorącym piekarniku