Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Sok cytrynowo-imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały dodatek do gorącej herbaty lub zimnego piwa ;) przepis na sok wzięłam od Łucji, zmieniłam tylko proporcje

Sok cytrynowo-imbirowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok cytrynowo-imbirowy

 

  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 4 małe cytryny
  • 200 g imbiru
  • 100 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Sok cytrynowo-imbirowy
Imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać szklankę wody i zmiksować blenderem. Cytryny wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok . Pozostałe 3 szklanki wody zagotować z cukrem. Wlać sok z cytryny i zmiksowany imbir, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie sok przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Przechowywać do miesiąca w lodówce lub zapasteryzować. Sok cytrynowo-imbirowy dodawać do herbaty. Świetnie też smakuje z nim piwo :)
Sok cytrynowo-imbirowy
Imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać szklankę wody i zmiksować blenderem.
Sok cytrynowo-imbirowy
Cytryny wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok .
Sok cytrynowo-imbirowy
Pozostałe 3 szklanki wody zagotować z cukrem. Wlać sok z cytryny i zmiksowany imbir, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Sok cytrynowo-imbirowy
Po tym czasie sok przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Przechowywać do miesiąca w lodówce lub zapasteryzować.