SUPERPRZEPIS

Cytrynowa zupa z imbirową nutą

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Cytrynowa zupa z imbirową nutą

Znany przepis z kuchni greckiej unowocześniłam imbirem

Składniki:

Cytrynowa zupa z imbirową nutą

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa zupa z imbirową nutą
Wywar zagotowujemy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do wywaru. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy razem chwilę. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, po czym dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru i po zmieszaniu wlewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do żółtka dodajemy kilka łyżek wywaru, dokładnie miksujemy i cały czas mieszając wlewamy do gorącej zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.