Sposób przygotowania:
Sok i syrop z płatków róży
Płatki oczyszczamy- tzn usuwamy ( obcinamy nożyczkami) białe części, które mogą spowodować, że sok będzie miał gorzkawy posmak. I nie będę ukrywać, że nie robię to zbyt dokładnie. Płatki myjemy i osączmy. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, słój przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Nie dłużej!! Po tym czasie całość wyciskamy przez gazę. Robimy to bardzo dokładnie, bo najciemniejszy kolor będzie na samym końcu. Sok zagotowujemy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Nie gotujcie zbyt długo, bo straci swój cudny różany kolor:) Sok przelewamy do wyparzonych butelek/ słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy 10-15 minut. Po wyjęciu z pasteryzacji obracamy butelki do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. I gotowe:) Syrop robię tak samo, z takich samych składników - jedynie dodaję tylko mniej wody ( 0,5- 0,75 l)