aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

sok z czarnych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój najlepszy sok z czarnych porzeczek który należy gotować

sok z czarnych porzeczek

Składniki:

sok z czarnych porzeczek

 

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

sok z czarnych porzeczek
owoce przebieram, płuczemy. wodę z cukrem zagotowujemy. gdy cukier całkowicie się rozpuści, wrzucamy owoce i gotujemy całość na ostrym ogniu przez ok 5 min. gorący sok przelewamy przez sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gażą lekko odciskamy, natychmiast przelewamy do idealnie czystych wygotowanych butelek, zamykamy i pasteryzujemy przez co najmniej 15 min w temp 85 C.