Sposób przygotowania:
Dżem i sok z czarnych porzeczek
Porzeczkę płuczemy i usuwamy zanieczyszczenia. Wkładamy do garnka z grubym dnem by się nie przypaliło. Stawiamy na gazie i gotujemy co jakiś czas mieszając. Jak zacznie się gotować,przestawiamy na mniejszy palnik i gotujemy aż porzeczki będą miękkie-rozklejone. Ja gotowałam 1 godzinę.
Dodajemy cukier i dalej gotujemy ale już nie tak długo. Pamiętamy o mieszaniu by dżem nie przypalił się a cukier dobrze rozpuścił.
Zlewamy zawartość garnka przez sito. To co zostaje na sitku-gęste wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy( tj.w garnku gotujemy wodę ,wyściełamy dno ściereczką by słoiki nie popękały i wstawiamy dżem, zmniejszamy gaz i trzymamy w wodzie słoiki ok.20min.
Natomiast powstały i odcedzony sok zlewamy do butelek lub słoików i też pasteryzujemy. Dżem i sok są gotowe, pyszne, bez chemii.
Dodajemy cukier i dalej gotujemy ale już nie tak długo. Pamiętamy o mieszaniu by dżem nie przypalił się a cukier dobrze rozpuścił.
Zlewamy zawartość garnka przez sito. To co zostaje na sitku-gęste wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy( tj.w garnku gotujemy wodę ,wyściełamy dno ściereczką by słoiki nie popękały i wstawiamy dżem, zmniejszamy gaz i trzymamy w wodzie słoiki ok.20min.
Natomiast powstały i odcedzony sok zlewamy do butelek lub słoików i też pasteryzujemy. Dżem i sok są gotowe, pyszne, bez chemii.