Sposób przygotowania:
Sok z czarnej porzeczki
Porzeczki dokładnie oczyścić z paprochów, liści i ogonków. Dokładnie opłukać wodą i dobrze osączyć. W dużym słoju lub innym naczyniu przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać.
Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut.
Ponownie przecedzić przez sito i dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok też przefiltorwać przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku.
Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę.
Gorący przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.
Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut.
Ponownie przecedzić przez sito i dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok też przefiltorwać przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku.
Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę.
Gorący przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.