jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Sok z ostrężnic

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zawsze co roku robię zapas takiego soku jest zdrowszy jeżeli sama zrobię bez konserwantów. Dodatkowo ma walory zdrowotne.

Sok z ostrężnic Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sok z ostrężnic

 

  • Ostrężnice 5 kg
  • cukier 2,5 kg
  • sok z cytryny 3 łyżki opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Sok z ostrężnic
Ostrężnice wypłukać i przebrać, wsypać do sokownika i gotować - czyli parować aż puszczą sok. Trwa to maksimum około 1,5 godziny - 2. Sok przelać do większego garnka, wsypać odpowiednią ilość cukru według uznania. Ja dodaję 1,5 kg cukru na 2,5 litra soku.

Zgotować i wlewać gorący do butelek lub słoiczków wyparzonych. Wnieść gotowe do piwnicy.
Sok z ortężnic
Ostrężnice wypłukać i przebrać dokładnie