ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Domowy dżem z ciemnych winogron, jabłek-szybkowar

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki.

Domowy dżem z ciemnych winogron, jabłek-szybkowar Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy dżem z ciemnych winogron, jabłek-szybkowar

 

  • jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki,
  • ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry,
  • cukier 3/4 kg,
  • cukier wanilinowy 2 opakowania,
  • 3:1 dżemfix 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Domowy dżem z ciemnych winogron, jabłek-szybkowar
Dojrzałe mocno ciemne winogrona dobrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia.

Winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić.

Jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych.

Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając.

Przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut.

Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
Domowy dżem z ciemnych winogron,jabłek-szybkowar..
Jabłka ugotować bez cukru w ciut wodzie.
Domowy dżem z ciemnych winogron,jabłek-szybkowar..
W szybkowarze gotuję owoce bez cukru-nie przypala się na dnie.