Sposób przygotowania:
Domowy dżem z ciemnych winogron, jabłek-szybkowar
Dojrzałe mocno ciemne winogrona dobrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia.
Winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić.
Jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych.
Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając.
Przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut.
Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
Winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić.
Jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych.
Wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając.
Przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut.
Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu.
SylaUla
ziutula