jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 436]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warto zrobić takie przeciery z własnych pomidorów z ogródka są zdrowsze niż te ze słoika lub z puszki.

Przecier pomidorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy
Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, włożyć do dużego garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu około 30 minut do momentu aż się rozgotują pomidory.

Odstawić na chwilę i przecierać przez sitko. Przetarte wlać do garnka i zagotować z dodatkiem odrobiny soli, cukru i masła. Wlewać gorące do słoików i pasteryzować około 15 minut.

Przenieść do piwnicy.
Przecier pomidorowy
Zakręcone słoiki gorące odwracać do góry dnem
Przecier pomidorowy
Wstawić do dużego garnka i pasteryzować około 10 -15 minut