jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 522]

Rydze w słoikach kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rydze są jedne z najlepszych grzybów, które można przyrządzać na wiele sposobów. Można je kisić, przygotowywać w zalewie octowej, po grecku, w pomidorach itp.

Rydze w słoikach kiszone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rydze w słoikach kiszone

 

  • Woda letnia 1 litr
  • sól kamienna 1 łyżka
  • kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki lub kwas z kiszonej kapusty 2 łyżki
  • miód prawdziwy 1,5 łyżki
  • ząbek czosnku
  • rydze
  • seler - listki

Sposób przygotowania:

Rydze w słoikach kiszone
Rydze dokładnie opłukać, dlatego najlepiej jest rydze włożyć do zimnej wody z dodatkiem soli dokładnie opłukać. Pozostawić na kilka godzin aby oczyścić ze wszystkich resztek z runa leśnego, igiełek a także owadów. Następnie wylać wodę i zmienić świeżą, przelać jeszcze kilka razy aż będzie czysta. Można pokroić większe rydze na kawałki, a małe pozostawić w całości.

Przygotować zalewę:

Wodę przegotować i wystudzić na litr wody dać 1 łyżkę soli i miodu prawdziwego 1 łyżeczkę, ząbek czosnku, można dołożyć listki selera, chociaż niekoniecznie, kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki lub kwas z kapusty kiszonej 2łyżki.

Grzyby układać do słoików, dołożyć czosnek, liście selera, i zalewać zalewą letnią.

Zakręcać słoiki i pozostawić w kuchni na blacie do fermentacji.
Rydze w słoikach kiszone
Zalać zalewą solankową, dodać reszte składników i zkręcić słoiki