Sposób przygotowania:
Rydze w słoikach kiszone
Rydze dokładnie opłukać, dlatego najlepiej jest rydze włożyć do zimnej wody z dodatkiem soli dokładnie opłukać. Pozostawić na kilka godzin aby oczyścić ze wszystkich resztek z runa leśnego, igiełek a także owadów. Następnie wylać wodę i zmienić świeżą, przelać jeszcze kilka razy aż będzie czysta. Można pokroić większe rydze na kawałki, a małe pozostawić w całości.
Przygotować zalewę:
Wodę przegotować i wystudzić na litr wody dać 1 łyżkę soli i miodu prawdziwego 1 łyżeczkę, ząbek czosnku, można dołożyć listki selera, chociaż niekoniecznie, kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki lub kwas z kapusty kiszonej 2łyżki.
Grzyby układać do słoików, dołożyć czosnek, liście selera, i zalewać zalewą letnią.
Zakręcać słoiki i pozostawić w kuchni na blacie do fermentacji.
Przygotować zalewę:
Wodę przegotować i wystudzić na litr wody dać 1 łyżkę soli i miodu prawdziwego 1 łyżeczkę, ząbek czosnku, można dołożyć listki selera, chociaż niekoniecznie, kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki lub kwas z kapusty kiszonej 2łyżki.
Grzyby układać do słoików, dołożyć czosnek, liście selera, i zalewać zalewą letnią.
Zakręcać słoiki i pozostawić w kuchni na blacie do fermentacji.