pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Sok z owoców pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sok z owoców pigwowca to idealny dodatek do herbaty. Herbata z sokiem z pigwowca na pewno poprawi nam nastrój w chłodny, jesienny wieczór.:)

Sok z owoców pigwowca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sok z owoców pigwowca

 

  • 1 kg owoców pigwowca
  • około 3/4 kg cukru

Sposób przygotowania:

Sok z owoców pigwowca
Owoce pigwowca myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Usuwamy gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki pigwowca przekładamy do słoików i zasypujemy cukrem. Słoiki zakręcić i odstawić na co najmniej 24 godziny. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier szybciej się rozpuścił. Jak będzie dużo soku to przelać go do innego naczynia. Można użyć gazy do odsączenia soku, żeby był czystszy. Polecam.
Sok z owoców pigwowca
Owoce pigwowca zbieramy po pierwszych przymrozkach.
Sok z owoców pigwowca
Umyte i osuszone owoce kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona.
Sok z owoców pigwowca
Możemy też pokroić owoce na mniejsze części np ósemki.
Sok z owoców pigwowca
Gotowy sok przelewamy odsaczamy od owoców i możemy go dodawać do herbatki.