Sposób przygotowania:
Sok z parowanych buraków ćwikłowych
Buraki ćwikłowe oczyszczamy, myjemy, płuczemy i obieramy ze skóry. Szatkujemy na wiórki (jak kapustę do kwaszenia). Na 1 kg krajanki dajemy sól, mieszamy i odstawiamy. Po 1-2 godzinach wstawiamy do parowaru lub wstawić do garnka który umieścić w większym garnku napełnionym wodą. Odparowujemy dopóki krajanka nie stanie się miękka po czym przepuszczamy przez praskę lub sokowirówkę. Otrzymany sok odstawiamy, a do resztek dodajemy odrobinę wody, mieszamy i przecedzamy. Oba soki łączymy. Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w małej ilości soku i powstały roztwór wlewamy do pozostałego soku. Jeśli nie mamy kwasu cytrynowego lub winowego, wówczas do 1 litra soku z buraków możemy dodać 0,5 litra soku z kwaśnych wiśni lub nie mniej niż 0,25 litra soku z żurawin. Pasteryzujemy w 95 stopni C - 20 - 25 minut. po czym ochładzamy.