Sposób przygotowania:
Sok z truskawek na zimę
Truskawki oczyszczamy z szypułek i płuczemy. Osaczamy i przekładamy do miski zasypujemy połową cukru odstawiamy do czasu aż w truskawkach pojawi się sok.
Przekładamy truskawki do garnka i powoli ogrzewamy aż do zagotowania.
Gotujemy ok 15 min i przelewamy przez sito czy durszlak. Do soku dodajemy resztę cukru (do smaku).
Można też dodać sok z cytryny.
Sok nalewamy do słoików czy też butelek, wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy ok 20 min.
Przekładamy truskawki do garnka i powoli ogrzewamy aż do zagotowania.
Gotujemy ok 15 min i przelewamy przez sito czy durszlak. Do soku dodajemy resztę cukru (do smaku).
Można też dodać sok z cytryny.
Sok nalewamy do słoików czy też butelek, wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy ok 20 min.