SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą Więcej zdjęć (3)

Drożdżowe ślimaczki, puszyste, aromatyczne, z wyraźną nutą cytryny, przekładane truskawkową konfiturą są idealne na piknik poza miastem.

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą

Ok. 20 sztuk

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą

Przygotowania ciasta drożdżowego

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą
Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od rozczynu. W miseczce do rozkruszonych drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru.

Drożdże zalewamy 100 ml letniego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W międzyczasie rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru. Dodajemy pozostałą część letniego mleka, otartą skórkę z 1 cytryny oraz sól. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając rozpuszczone masło z cukrem i letnim mlekiem.

Z wyrobionego ciasta formujemy kule, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia z konfiturą

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą
Do przygotowania drożdżówek wykorzystujemy konfiturę według uznania.

Ciasto po ok. 2 godzinach powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5 mm.

Oba prostokąty układamy na papierze do pieczenia. Na obu plackach rozsmarowujemy konfiturę.

Formowanie rolady

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą
Nie należy dawać zbyt grubej warstwy konfitury, gdyż utrudni to nam zwijanie w roladę.

Oba placki zwijamy w roladę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Przygotowanie drożdżówek

Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą

Roladę kroimy na plasterki o grubości 3 cm. Drożdżówki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Przed pieczenie drożdżówki smarujemy mlekiem.

Pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.