Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturąPrzygotowania ciasta drożdżowego
Przygotowanie ciasta drożdżowego rozpoczynamy od rozczynu. W miseczce do rozkruszonych drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru.
Drożdże zalewamy 100 ml letniego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru. Dodajemy pozostałą część letniego mleka, otartą skórkę z 1 cytryny oraz sól. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając rozpuszczone masło z cukrem i letnim mlekiem.
Z wyrobionego ciasta formujemy kule, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia z konfiturą
Ciasto po ok. 2 godzinach powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5 mm.
Oba prostokąty układamy na papierze do pieczenia. Na obu plackach rozsmarowujemy konfiturę.
Formowanie rolady
Oba placki zwijamy w roladę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotowanie drożdżówek
Roladę kroimy na plasterki o grubości 3 cm. Drożdżówki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Przed pieczenie drożdżówki smarujemy mlekiem.
Pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.