IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sorbet brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekki, orzeźwiający sorbet o smaku brzoskwiniowym to mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów owocowych.

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki:

Sorbet brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Sorbet brzoskwiniowy
Cukier wymieszać z wodą i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gdy cukier całkowicie się rozpuści wyłączyć źródło ciepła - pozostawić do ostudzenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i zmiksować blenderem dodając stopniowo wczesniej przygotowany syrop oraz sok z cytryny, całość wstawić do zamrażalnika. Mieszać raz na jakis czas. Gdy pojwią się pierwsze kryształki lodu, ubić białko na sztywno i dodać do masy sorbetowej, dobrze wymieszac i kontynuowac mrozenie jeszcze min. 2 h;