Sposób przygotowania:
Sorbet ogórkowy z limonką.
Limetki sparzyć lub umyć w gorącej wodzie,obrać ze skórki cienko,
przekroić i wycisnąć z nich sok.Skórkę limetki,sok,cukier wymieszać w garnku,zagotować,po czym gotować z minutę na wolnym ogniu.Syrop przecedzić przez sitko do naczynia i ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki,opłukać i zetrzeć na drobnej tarce,a potem połączyć z syropem limetkowym przełożyć do dużego naczynia i
miksować blenderem na gładką masę.Masę sorbetową przełożyć do pojemnika odpornego na zamrażanie,przykryć i wstawić do zamrażarki.Zamrażać sorbet ok.4 godz.i co pól godziny masę zamieszać widelcem lub łyżką.Można też zamrozić masę w maszynce do lodów z ok.40 min.
przekroić i wycisnąć z nich sok.Skórkę limetki,sok,cukier wymieszać w garnku,zagotować,po czym gotować z minutę na wolnym ogniu.Syrop przecedzić przez sitko do naczynia i ostudzić.
Ogórki obrać ze skórki,opłukać i zetrzeć na drobnej tarce,a potem połączyć z syropem limetkowym przełożyć do dużego naczynia i
miksować blenderem na gładką masę.Masę sorbetową przełożyć do pojemnika odpornego na zamrażanie,przykryć i wstawić do zamrażarki.Zamrażać sorbet ok.4 godz.i co pól godziny masę zamieszać widelcem lub łyżką.Można też zamrozić masę w maszynce do lodów z ok.40 min.