Sposób przygotowania:
Sorbet ogórkowy z ziołami
Ogórki i świeże zioła opłukać i strzepnąć z nich wodę, obrać ogórki ze skóry i utrzeć na hebelku w tarce. Zioła zgnieść i uturlać w dłoniach na kulki. Ogórki starte lekko posolić i odłożyć w misie na 20 min.,aż puści z nich sok. Wtedy go nie odlewać,tylko wrzucić do komory miksera wraz z roztartymi ziołami. Zmiksować i przełożyć masę do pojemnika do lodów lub sorbetów. Zamknąć szczelnie pojemnik i wstawić na 2-3 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać widelcem masę, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik, otworzyć i gałkownicą przełożyć sorbet do pucharków. Udekorować przed podaniem pozostałymi listkami świeżych ziół i podawać do potraw ziemniaczanych.