Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Risotto dla maluszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Risotto z warzywami, kurczakiem i mozzarellą to danie, które bardzo smakuje mojemu rocznemu synkowi. Polecam na rodzinny obiad - w wersji dla dorosłych dodaję jeszcze sól do smaku.

Risotto dla maluszka

Składniki:

Risotto dla maluszka

 

  • 4 łyżki ryżu arborio
  • kawałek żółtej papryki
  • kawałek cukinii
  • 30 - 40 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki bulionu gotowanego na ekologicznym kurczaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mały kawałeczek mozzarelli
  • oregano
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Risotto dla maluszka

ETAP 1:

Risotto dla maluszka
Na odrobinie oliwy smażymy warzywa oraz ryż

Pierś z kurczaka wrzucamy na nieosolony wrzątek i gotujemy przez ok. 25 minut. Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Smażymy warzywa. Dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minuty.

ETAP 2:

Risotto dla maluszka
Do warzyw i ryżu dodajemy bulion i przecier pomidorowy

Do warzyw i ryżu dodajemy przecier pomidorowy oraz, porcjami, bulion. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż ryż całkowicie wchłonie przecier i bulion. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz zioła. Podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.