Sposób przygotowania:
Tarta z aroniowym budyniemETAP 1
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta.
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy do połączenia się. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
ETAP 2
Formę na tarte smarujemy tłuszczem. Większą częścią przygotowanego ciasta wykładamy dno i boki tarty. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Drugą część ciasta wkładamy do lodówki.
ETAP 3
BUDYŃ:
Umytą aronię przekładamy do garnka. Dodajemy do niej łyżkę cukru i delikatnie podlewamy wodą. Podgrzewamy ją do momentu jak stanie się miękka i puści sok.
ETAP 4
Tak przygotowaną miksujemy jak najdokładniej łącząc z sokiem z cytryny. W wodzie rozpuszczamy budyń.
Wody ma być tyle by w sumie uzyskać 0,5 litra gotowego budyniu. Potrzeba około 1 szklanki. Wszystko zależy od tego jak soczysta, była aronia.
Otrzymaną mieszaninę wlewamy do gotujących się owoców.
ETAP 5
Całość zagotowujemy i ewentualnie słodzimy do smaku. Lekko przestudzony budyń wykładamy na środek ciasta kruchego.
ETAP 6
Na wierzch budyniu ścieramy schłodzone ciasto kruche.
Tatrę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 45 minut w 180°C do zrumienienia. Gotową wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla
cherry
lukrowanepierniczki